To-do (liste) or not to-do.

Af gæsteblogger Mia Mønsted

To-do lister over gøremål i weekenden, hverdagen, madplan, indkøb, større projekter i huset eller haven, julegaver og jeg kunne blive ved. Lyder det bekendt? Sådan er eller nærmere var mit liv. Jeg lavede lister hele tiden og følte ikke rigtig at jeg kunne følge med alligevel. Jeg har i det seneste år været igennem en dannelsesrejse i ”et bedre liv” for mig og min familie. Her er jeg kommet frem til, at mine lister var for mange og for lange. Jeg kunne ikke overskue dem og de tog overhånd. Det var jo meningen at mine lister skulle skabe overblik og ro.

Nu er jeg kommet godt i gang med mine nye lister. Der er færre og de er kortere. Hvordan virker de så? Jo, jeg sætter mig et mål for hver weekend ved at se på kalenderen med hensyn til tid. Dernæst kombinerer jeg den tid jeg har til rådighed med de ting, der skal ordnes. Jeg har to spørgsmål til hver liste jeg laver: “Hvad vil jeg have lavet”? og “er det realistisk”?. Hvis ikke, må det vente til jeg har tiden til at gennemføre projektet. Nu når jeg i mål med gennemførte lister. Skønt

For et par weekender siden så min liste sådan er ud:

» Rydde op i min datters klædeskab og sortere for småt tøj fra.

» Rydde op i mit eget klædeskab.

» Finde aftager til min datters tøj

Så var det bare at gå i gang fra en ende af. Min datter og jeg fik stille og roligt styr på hendes tøj, sko og overtøj til den forestående vinter. Det tøj hun ikke kunne passe mere blev lagt til side og resten blev lagt fint sammen og på plads i skabet. Mens vi ordnede hendes tøj hørte vi glad musik. Det var super hyggeligt at bruge tiden sammen på denne måde. Næste punkt på listen gik på samme måde. Så efter et par timer og en frokost skulle vi allerede til det sidste punkt.

To store poser med børnetøj var klar til at glæde andre. Men hvem? Og hvordan? Rockstjernen på 8 tænkte meget alvorligt over det i sofaen med en kop te i hånden. Hun kom ret hurtigt med konklusionen; at smide det væk ikke var en god ide. Som hun så rigtigt sagde, så elsker hun jo at overtage tøj fra den lidt ældre grandkusine, så mon ikke andre piger vil kunne få glæde af hendes tøj? Vi snakkede om forskellige muligheder som kræmmermarked, genbrugsen og tøjcontainere ved genbrugspladsen.

Genbrugsguld

Genbrugsguld

V i besluttede os for at forære tøjet til den lokale Red Barnet butik. På den måde ville mange piger få glæde af tøjet og samtidig ville pengene gå til et godt formål via Red Barnet. På grund af denne snak, kom vi ind på, hvordan man ellers kan hjælpe andre mennesker og gøre en god gerning. Der er et hav af organisationer som hjælper mennesker i nød på her i lander og udlandet fortalte jeg. Vi kiggede på nettet så hun kunne se nogle enkelte sider. Vi faldt over denne: PSP Nepal

Det er et fantastisk fint projekt, der giver børn i en nepalesisk landsby muligheden for at gå i skole i flere år, så de kan få den eftertragtede uddannelse og samtidig blive hjemme hos deres familie. Det er en dansk kvinde Nina Lund, som har startet hele projektet og skaffet penge til at komme i gang. Hun opdagede problematikken, da hun for år tilbage arbejdede på et børnehjem i en storby i Nepal. De fleste af børnene var ikke forældreløse. De boede her for at gå i skole, eftersom der ikke var flere klassetrin i den lokale skole hjemme i deres landsby.

Efter nogle år har Nina Lund fået samlet penge ind til byggematerialer og et samarbejde er kommet i gang med mændene i landsbyen. Mændene yder gratis arbejdskraft til bygning af nye lokaler til skolen, og der er blevet ansat en lærer til at undervise børnene. Det er da en vidunderlig gave at give disse børn. Jeg indrømmer gerne, at jeg er blevet grebet af denne organisation. Jeg har i skrivende stund netop overført penge til Phujel School Project Nepal.

Nu kommer jeg nok til at lyde som et Kinder æg, men nu er én lille god gerning blevet til mange flere. Den weekend resulterede i en fanstatisk god energi og glæde over at hjælpe andre. Selvom det er et par uger siden, kan jeg stadig mærke glæde i maven. Derudover blev min ”to do” gennemført. Nu er der ro og orden. Total win win weekend.