PureGreen Blog

Nyttig Nødprocedure

Selvom langtidshævning og koldhævning er hot, og nærmest det eneste rigtige at gøre ved sin gærdej, så er der også situationer hvor det kun kan gå for langsomt med at få den dej hævet. Det handler som regel om at man er kommet for sent i gang, men pyt nu med det, vi antager at vi står i situationen, og har travlt med at få bagt sit brød. Måske skal pizzaen være klar senest ½ time inden Disney-sjov og klokken er nu 16:30 (det er det helt oplagte eksempel), eller måske står dit image som den, der altid står klar med nybagte boller til enhver lejlighed, på spil, når svigerforældrene kommer forbi til kaffe lige om lidt.

Sådan en portion dej som jeg plejer at lave, med godt 1 liter væske og 50g gær, er normalt 1 1/4 – 1½ time om at hæve. Med tricket her kan jeg få tiden ned på ca 45 min.

Hævning i Ovnen

Termostat på ca. 35 grader

Her står termostaten på ca. 35 grader.

Som i så mange andre af livets forhold er metoden enkelt: Snyd. Eller i hvert fald, hjælp dejen lidt på vej, med den hævning der. Vi ved alle sammen at det er smart at bruge “håndlunken” væske til bagningen, og så hvorfor ikke bare hjælpe dejen med at holde denne lunkne temperatur indtil vi skal bage den. Til det formål er en varmluftsovn meget velegnet, og umiddelbart er opskriften simpel:

  1. Tænd varmluftsovnen.
  2. Sæt temperaturen på ca. 35 grader.

Problemet er som regel bare, at der ikke står 35 grader på skalaen på knappen. Den starter som regel ved 50 grader. Så hvad gør man så? Jeg gør sådan her: Når jeg skruer på min temperaturvælger-knap, kan jeg som regel høre termostaten slå til og fra med et lille klik. Ved at skrue lidt op og ned (når ovnen lige er tændt, og dermed stadig har stuetemperatur) kan man fastslå hvor på skalaen “stuetemperatur” er. Hvis stuetemperatur er i nærheden af 20 grader, så må de 35 grader ligge midt mellem dette punkt og de 50 grader hvor skalaen starter. Tilpas metoden til din egen ovn og stuetemperatur.

Variationer

Alternativ metode 1: Sæt temperaturvælgeren “et pænt stykke” under 50 og håb. Inden du sætter dejen ind stikker du lige en hånd ind og mærker. Man skal kun lige kunne ane at ovnen er lun.

Alternativ metode 2: Check med et termometer. Da termometeret skal have tid til at indstille sig er det nok ikke en så smart metode hvis man har travlt (hvilket jo var hele argumentet for at gå i gang med det her!). Så det skal du nok gøre på forhånd, for at forberede dig på den dag du har travlt.

Der bages

Så skal der røres gærdej. Måske har hun så travlt at den får en tur i varmluftsovnen under hævning?

Ja, OK, jeg går meget i detaljer med det her, men er ovnen for varm, så ødelægger man sin dej, og det ville s.. være for ærgerligt. Så mister man da fuldstændig al bagemæssig street credit.

Sidste detaljer

Jeg har vist ikke nævnt at man også skal huske at sætte skålen med dej ind i den 35 grader varme ovn, men det skal man. Husk det sædvanlige viskestykke over, så den ikke tørrer ud under hævningen.

Og til sidst en meget vigtig note: Det er VIGTIGT at man bruger varmluft. Hvis man prøver med alm. over/undervarme, vil ovnen fyre op for disse, fuld skrald, indtil den detekterer at der er 35 grader i luften derinde. På det tidspunkt er ovnbunden (og sikkert også toppen) meget mere end 35 grader varm. Det er ikke godt for dejen, særligt hvis skålen står helt nede på bunden (hvad min gør, fordi den er meget høj). Jeg ved hvad jeg taler om. Godt det ikke var en plastic-skål, men en rustfri stål-én jeg brugte den dag jeg kom til det.