PureGreen Blog

Økologisk vin for enhver smag!

økologisk vin 6 flasker

Her er 6 af de 7 vine fra Nuova Cappelletta, som vi har fået hjem. Det er rosé’en der mangler.

Så skete det endelig – vores første palle med dejlig økologisk vin fra Nuova Cappelletta ankom! Nu kan vi endelig levere til dem, der efter at have smagt vinen har ønsket at købe en kasse eller to, og vi har lidt at lægge i vinkælderen til de næste der gerne vil købe – og mon ikke også lige vi skal ha’ en enkelt flaske selv. Ja vi skal faktisk have mindst seks flasker, for ud over en del kasser af den dejlige og velkendte Barbera del Monferrato 2012, har vi også hjemtaget 6 andre for at prøve dem:

  • Barbera del Monferrato SSA500
  • Minola
  • Navareto Rosso
  • Navareto Rosé
  • Hvid Chardonnay
  • Hvid Cortese

Den første er en variant af den “almindelige” Barbera, hvor der ikke er tilsat sulfitter (det er det SSA står for, “senza solfiti aggiunti”. “500” er et magisk tal der har noget med den biodynamiske dyrkning at gøre, det kommer jeg ind på i en senere artikel). Sulfitter benyttes som bekendt i næsten al vinproduktion, også økologisk og biodynamisk, som et konserveringsmiddel, men nogle producenter forsøger sig med at gøre vinene “endnu mere rene” ved ikke at tilsætte sulfitter. Det stiller endnu større krav til fremstillingsprocessen, hvor man jo skal være endnu mere påpasselig i forhold til urenheder i vinen, når der ikke benyttes sulfitter. For god ordens skyld skal det nævnes at der altid er et vist indhold af naturligt forekommende sulfitter i vin, men indholdet er selvfølgelig lavere når man ikke tilsætter sulfitter.

Økologisk vin Barbera Minola

Minola’en er topvinen fra Nuova Cappelletta. Og sikke en vin. Den kommer helt sikkert på “hylderne” i PureGreen shoppen.

Den anden, Minola, er den vi har været mest spændt på, og vi har faktisk allerede smagt den (det er faktisk flere dage siden pallen ankom). Grunden til at den er så spændende er at den er en “storebror” til Barbera del Monferrato’en, som vi jo er så glade for. Storebror har længere fadlagring (et år på små franske egefade), og er i det hele taget fremstilling med lagring for øje. Årgangen på den Minola vi har fået er således 2010, altså to år ældre end den almindelige Barbera. Om den så smager godt? Den smager nærmest fantastisk. Selvfølgelig samme bløde lækre stil som Barbera Classico, men med meget mere af det hele. Mere frugt, mere karakter, dybere rød farve … man sidder og nyder eftersmagens udvikling i munden længe.

De to Navareto’er er lavet på Nebbiolo-druer, den ene er en klassisk rød Nebbiolo og den anden er en Rosé. Vi har kun smagt den røde, og den er rigtig god. Meget anderledes end Barbera’erne, mere tanninholdig og skarp, en mere granatæble-agtig farve, men stadigvæk masser af dejlig frugt og spændende nuancer af mørke bær.

Rosé’en har vi som sagt endnu ikke smagt, men mon ikke der kommer en sommeraften eller eftermiddag her inden alt for længe, der “kalder” på en rosé. Indrømmet, vi har ikke den store erfaring med rose, men den her skal bestemt ha’ en chance, og efter at have smagt dens “fuldblods” broder, er forventningerne pænt høje.

Til sidst er der de to hvide, Chardonnay’en og Cortese’n. Cortese’n har vi ikke smagt endnu, men vi kan da tilføje at den også er uden tilføjet sulfit. Chardonnay’en gav den som “vin til pizza-bagningen” i går, og det var et rigtig dejligt glas. Ikke fuldfed som en oversøisk Chardonnay, og ikke knastør som en Bourgogne Chardonnay, men en rigtig dejlig mellemting, og med en flot gul farve og en karakteristisk smag, som jeg desværre ikke rigtig evner at beskrive (jeg har set at man kan tage kurser i at beskrive hvordan vin smager, det kan godt være det vil være en god ide, hvis jeg gerne vil skrive om vin :-) ).

Barbera Classico’en er til salg på shoppen til kr. 99. Med mit nyerhvervede kendskab til branchen vil jeg vurdere at en vinhandler ville sætte den i butikken til omkring kr. 130-140, og vi har da tidligere (da vi ikke selv importerede) solgt den til 135. Vi synes bare den skal ud til så mange som muligt, og det vil også give os mulighed for måske at tage lidt større partier hjem og dermed spare lidt på fragten. Jeg lover, at hvis det sker, så bliver det kunderne der får besparelsen :-) .

Økologisk hvidvin Chardonnay

Den økologiske hvidvin fra Nuova Cappelletta, på Chardonnay-druen. Også en vin vi kan regne med at se i PureGreen shoppen.

Barbera Minola’en er helt sikkert også en keeper. Den er allerede sat på shoppen til 135 kr – jeg gætter på den ville koste i hvert fald 160 hos en vinhandler. Problemet er indtil videre at vi kun har nogle få flasker, som er lovet væk til folk der gerne vil prøve, så der går lidt tid før vi reelt kan sælge den.

Den røde Novareto og den hvide Chardonnay kommer temmelig sikkert også på shoppen. Vi skal lige have nogle flere mennesker til at smage dem – ikke fordi vi selv er i tvivl om deres kvaliteter, men for at vurdere hvor bredt de appellerer. Sådan en vin som Barbera’en er en rigtig “pleaser” som næsten alle godt kan lide, de to andre vil nok dele vandene lidt mere på grund at deres særpræg.

Og de sidste to, som vi ikke har smagt endnu, Rosé’en og den hvide Cortese – dem må vi bare se at få smagt. Men mon ikke de kommer i kategori med Chardonnay og Novareto, til nærmere smagning. Det er hårdt arbejde at være vinimportør. Nå, det er vist tid til et glas fyraftens-Chardonnay.