PureGreen Blog

Vi taler med en der ved noget om det: Er økologisk vin godt?

I vores anstrengelser for at få skabt et godt udvalg af økologisk og biodynamisk vin har vi været et smut omkring Horsens for at snakke med en fyr der hedder Martin. Martin har sammen med kammeraten Kim vinimporten “Vinova”. Vi havde en hyggelig snak med Martin, og har fået en spændende kasse med hjem. Kassen indeholder forskellige franske, spanske og italienske økologiske rødvine, og også et par økologiske hvidvine, og en enkelt flaske økologiske “bobler”. Det er nu ikke flaskerne (eller indholdet), jeg vil fortælle om her, for jeg har ikke smagt på dem endnu, og ved ikke hvilke der evt. kommer på shoppen – jeg vil derimod fortælle lidt om hvordan Martin ser på økologisk vin. Det synes jeg nemlig er rigtig interessant, af mange grunde.

Ved han overhovedet noget om vin?

Vinglas

Flotte vinglas, billede fra Vinovas hjemmeside.

Med alle de kasser vin Martin var omgivet af, så er det da klart han ved noget om vin. Nå, nej, spøg til side, bare fordi man kan omsætte en masse vin er det ikke ensbetydende med at man ved noget særligt om det. Det oplever man jo f.eks. af og til ude i detailhandlen. Næ, Martin har en rimelig god track record indenfor vin, må man sige. Efter eget udsagn startede hans interesse for vin i 10-års alderen (på et teoretisk plan, må vi næsten håbe), og siden 20-års alderen har han undervist i vin på aftenskoler og vinskoler i det midtjyske, sideløbende med at være vinhandler. Han har sidenhen i 12 år arbejdet for Vinmonopolet og Piaf Vinhandel i Silkeborg – kendere vil vide at det er to absolut respektable forretninger! Og nu altså medindehaver af Vinova gennem en årrække. Så jeg tror på hvad Martin siger.

Nåmen hvad siger han så om økologisk vin?

Se det er jo det interessante. Vinova har ikke en politik om kun at sælge økologisk vin, eller om at fokusere på økologisk vin, eller noget i den stil. Alligevel er omkring 70% af de vine, som Vinova fører, økologiske og evt. også biodynamiske. Halvfjerds procent! Det er ret meget, hvis man sammenligner med hylden nede i Brugsen, med al respekt for Brugsmanden. Nå men når det nu ikke er et overordnet princip der ligger til grund for denne uhørt høje procentandel af økologiske vine, hvad er det så? Er det fordi det er et godt salgsargument? Næh, faktisk fortæller Martin at han helst venter med at fortælle at en vin er økologisk, til han har fortalt resten af historien om den, og evt. ladet kunden smage. Kunden skal ikke købe en vin fordi den er økologisk. Det skal være fordi hun godt kan lide den. Men hvad er det så? Jo, det er åbenbart bare, helt simpelt:

Økologisk og biodynamisk produktion er en rigtig rigtig god måde at skabe rigtig rigtig gode vine på!

For at citere Vinovas hjemmeside:

Vi er ikke helt frelste hvad angår økologi og biodynamik…men næsten. Den respektfulde måde at dyrke landbrug på som økologer og biodynamikere praktiserer, er vi dog store tilhængere af.

Og videre står der:

Stor vin laves ikke ved tilfældighed, og vi ved, at kun de mest ansvarsfulde og ihærdige vinbønder laver verdensklasse vine. Verdensklasse vine er det eneste vi vil have i vort sortiment!

Den holdning kan jeg rigtig godt lide. De er ikke “økologer” for økologiens skyld, men simpelthen fordi kvaliteten af produkterne er overlegen i forhold til andet. Det giver håb for sådan nogle som os andre, som nok må indrømme også at være økologer for økologiens skyld, altså lægger vægt på principperne, tankerne og formålene med økologien (altså også alle de andre formål end lige god kvalitet!). Når kvaliteten reelt ER højere, så er det lettere at overtale resten af verden til at være med til at “opføre sig økologisk”!

Hvad kan vi så forvente?

Jeg tror vi kan forvente at vi får nogle rigtig gode øko-vine på shoppen. Jeg stoler på at de her mennesker kan deres håndværk, og er i stand til at grave rigtig gode økologiske og biodynamiske vine frem fra det europæiske marked – jeg har da trods alt smagt nogle af deres vine i tidens løb, og er aldrig blevet skuffet.

Og som de selv siger:

Alle vore vine er valgt ud fra et meget simpelt kriterium – vi køber kun vinen hvis vi gider drikke den selv…! Og da vi selv er ekstremt vinkræsne, kan vi garantere at kun de bedste og mest omhyggelige producenter bliver optaget i vort sortiment.

Jeg glæder mig meget til at kunne skrive fortsættelsen på dette. Og til alt det “arbejde” der ligger og venter, med at smage på de gode sager der ligger og venter henne i kassen!

P.S.

Nu handlede det her jo meget om Martin, fordi det var ham, vi snakkede med. Den anden halvdel af Vinova, Kim, har et ikke mindre imponerende vin-CV:

Uddannet tjener og sommelier bl.a. arbejdet på Falsled Kro, samt en lang række restauranter til lands og til vands. Undervist kokke og tjenerelever på Kolding Hotel- og Restaurantskole, samt en halv menneskealder som vinpusher hos Sigurd Müller Vinhandel.

økologisk og biodynamisk vin

Dejlige økologiske og biodynamiske vine fra Vinova, lige klar til at blive smagt på! Hov, den ene hvidvin og boblerne havde gemt sig i køleskabet og kom ikke med på billedet!