PureGreen Blog

Nuova Cappellatta – økologisk og biodynamisk vin

vinhøst

Der høstes Grignolino på Collina-marken

Jeg har tidligere skrevet om de vine, vi snart vil begynde at importere fra Nuova Cappellata i Monferrato, Piemonte, Italien. Ja faktisk sidder jeg lige nu og glæder mig til de kommer – de skulle blive afsendt i den kommende uge, når ham der har med udenlands-shipping kommer tilbage fra ferie! Men jeg havde lovet at skrive lidt om vingården, så det vil jeg gøre. Mit store ønske er selvfølgelig at tage derned selv, se det hele og måske sågar prøve at være med til at lave dejlig økologisk vin, men det passer ikke rigtig ind i familiens øvrige gøremål for tiden. Så det må blive senere. Indtil da må jeg nøjes med hvad jeg ved fra deres hjemmeside og fra ejeren, Alessandro Uslenghi.

Baggrunden

Nuova Cappellatta blev grundlagt af Guiseppe Fracchia, født 19. Marts 1901 i Quattordio tæt på Vignale Monferrato. Han var landmandssøn, men fik trods det en uddannelse som ingeniør, hvilket bragte ham til USA, hvor han arbejdede for General Electric. Han kom snart tilbage til Italien igen, og startede flere produktionsvirksomheder i nærheden af sin hjemby, og således havde hans virksomheder omkring 4000 medarbejdere i 1960’erne. Guiseppe havde en drøm om kvalitets-landbrug, så i 1965 købte han den jord, der i dag udgør Nuova Cappellatta, og grundlage vingården.

vinmark

Novareto-marken vågner op i det tidlige forår

Vingården blev drevet som familievirksomhed, og i de tidlige firsere tog datteren, Adele Fracchia Uslenghi, initiativ til at omdanne gården til økologisk og biodynamisk produktion. Motivationen var ikke blot at undgå at bruge kemikalier i dyrkningen, men også at fremme de dyrkningsmetoder, som hun så som et middel til at forbedre frugtbarheden i jorden på en bæredygtig måde. Siden da har der udelukkende været produceret økologisk vin på gården.

Efter endnu et generationsskifte er det nu Adeles søn Alessandro Uslenghi der driver gården, i fuld respekt for de principper som moderen indførte – og det er så ham vi køber vores økologiske vin af!

Markerne

Markerne ligger i et bakket område op til gården, og er delt op i 4 grupper. Novareto-marken er amfiteater-formet og syd-syd-østvendt. Den er 7 hektar og der dyrkes Barbera, Grignolino, Freisa og Nebbiolo i lige store mængder. Der blæser en konstant brise over marken i hele vækstsæsonen,og det gør at druerne modnes langsomt, og bliver meget sunde.

arbejde i vinmarken

Arbejde i Minola-marken

Collina-marken er også 7 hektar, og der dyrkes Barbera, Cortese og Chardonnay. Det er en sydvestvendt skråning med en gennemsnitlig stigning på 30 grader!

Montalbava-marken er kun 3 hektar og der dyrkes kun barbera på den sydvendte skråning.

Minola-marken ligger ved siden af, er også på 3 hektar og sydvendt. Den ligger godt i læ, og har en løs jordkvalitet der gør den særligt velegnet til at dyrke Barbera, som så kan høstes helt indtil sidst i Oktober, hvor man således har en fantastisk naturligt modnet frugt.

Der er sået græs mellem rækkerne for at skabe “konkurrence” for vinstokkene – græssets tilstedeværelse gør at vinstokkene begrænser deres produktion af druer, som til gengæld får en højere kvalitet.

Gården

Bygningen er fra det 16. århundrede, men til trods for det er udstyret til vinproduktionen topmoderne. Der er store ståltanke til gæring osv., og så er der de mange egetræsfade, små som store, til den første lagring af vinene.

vinkælder

Masser af små og store egetræsfade til lagringen af vinen, i kælderen under den gamle vingård fra det 16. århundrede.

Jeg vil snart skrive mere om selve produktionen af økologisk og biodynamisk vin, særligt om det biodynamiske aspekt, der jo udspringer i antroposofien, men det er en længere historie, og den tager vi senere.