PureGreen Blog

Nu importerer vi selv økologisk vin. PureRed?

PureGreen har altid haft et lille men godt sortiment af økologisk vin – rødvin, hvidvin og rosé. Vine af en god kvalitet som vi kan stå inde for. Det er dog et område som vi måske ikke har haft så meget fokus på som vi gerne ville, men det ændrer sig nu. Vi har bestilt den første palle økologisk vin fra en vingård i Piemonte, og kan nu skrive vinimportør på visitkortet.

Hvorfor nu det?

Barbera del Monferrato

Barbera del Monferrato. Vi får den hjem i årgang 2012. Minola’en er i årgang 2010.

For det første har vi altid interesseret os for vin – det kan vi ikke komme uden om. Og selvfølgelig foretrækker vi økologisk vin når vi kan finde noget godt. Tanken om at importere selv har altid været der, men der har også altid været ting der lige var lidt vigtigere. Og der er altså nogle formaliteter der skal på plads, og man skal bruge en del koder på sit nem-id, før man kan hente den første palle hjem. Men efter at have fordybet os lidt i vingården “Nuova Cappelletta” i Monferrato, Piemonte, og skrevet frem og tilbage med ejeren, blev vi enige om at vi måtte tage hans vine hjem.

Hvorfor lige økologisk vin fra dem?

Vi har allerede en af Nuova Cappelletta’s vine i sortimentet, en Barbera del Monferrato, og den har vi selv været meget glade for, og stort set alle dem vi har serveret den for, har også været glade for den. Og det til trods for prisen på noget over 100 kr. flasken – lige nu står den i shoppen til kr. 135. Det er selvfølgelig dyrere at tage vin hjem, når man går gennem en importør, så tanken om at kunne sælge denne vin til under 100 kr. var meget tillokkende. Så ville man virkelig få vin for pengene. Det er så det vi gør nu, og med en økologisk vin vi kender og holder af.

Jeg vil fortælle meget mere om vingården Nuova Cappelletta senere, for det er en fascinerende gård med ikke bare økologisk, men sågar biodynamisk drift. I denne artikel koncentrerer jeg mig dog om de vine vi snart får hjem.

En storebror til Barbera’en

Vi nøjes ikke med at tage vores “gamle kending” hjem til en meget bedre pris, selvom det var der det startede. Vi skal selvfølgelig også se hvad Nova Cappelletta ellers har på programmet. Det, jeg glæder mig mest til, når vores palle kommer her midt i Maj, er at smage den “store” udgave af Barbera del Monferrato’en, den de kalder for Minola. Hvor den “almindelige”, den de kalder “Classico”, er lagret et halvt år på store egefade, er Minola’en optimeret til at kunne aldres bedre. Den er lagret et helt år på små franske egefade. De laver for øvrigt kun Minola’en hvis høsten er god og druerne vurderes til at være egnede til at lave en sådan langtidsholdbar rødvin. Druerne til Minola’en håndplukkes. Vi har ikke priserne helt på plads endnu, men så vidt jeg kan se bliver den ikke mere end ca. 30 kr. dyrere end Classico’en. Mon ikke den er det værd – jeg glæder mig til at finde ud af det!

Økologisk vin på Nebbiolo

En anden meget spændende vin bliver Monferrato Rosso Novareto. Bag denne titel gemmer der sig intet mindre end Nebbiolo-druen der er kendt fra bl.a Barolo og Barbaresco, som jo må siges at være nogle pænt store vine. Vinene er som regel meget garvesyre-fyldte, og det er meget forskelligt hvordan man har det med det, og det virker også som om det nogen gange er vanskeligt at lave en vin i god balance, når der er meget garvesyre i, så alt andet lige bliver det rigtig spændende at se, hvad denne Nebbiolo “kan”. Den kommer prismæssigt til at ligge mellem Barbera Classico’en og Minola’en.

Grignolino

En drue jeg ikke kendte til på forhånd er Grignolino, som Allesandro og hans folk også fremstiller en økologisk rødvin på. Det fremgår at det er en drue man har dyrket i århundreder, så der må ligge en vis erfaring bag! Også spændende. Grignolino betyder for øvrigt “mange kerner” på den lokale dialekt, og de mange kerner er iflg. wikipedia medvirkende til et højt garvesyreindhold i vinen. Vinene er typisk lyse i farven, og man bruger også druen til Rosé.

Hvid og rosé

Chardonnay-druer

Chardonnay-druerne modnes på Montalbava-marken.

Det er ikke kun økologisk rødvin de laver hos Nuova Cappelletta, der er også plads til to forskellige hvide og en rosé i sortimentet. Den dyreste hvide er på den velkendte Chardonnay-drue, mens den lidt billigere er på en drue der hedder Cortese. Sidstnævnte hvidvin fåes i en version uden tilsat sulfit – det er der ellers næsten altid, både i dyre og billige vine, men her er der altså mulighed for at få en vin uden. Dvs. der er altid et naturligt indhold, men intet er tilsat. Rosé’en, som de kalder “Bataclan”, er faktisk også lavet på Nebbiolo-druer, og siges at være “full-bodied”. Det bliver spændende at se om man kan få en Rosé med lidt power i.

Som sagt vil jeg gerne fortælle meget mere om Nuova Cappelletta, men det må blive en anden gang. Ejeren har også lovet mig at sende nogle billeder fra produktionen, som jeg må bruge i artikler osv. Det vil jeg helt sikkert gøre. Og jeg skal nok sige til, når den økologiske vin er nået frem til hylderne, og de endelige priser er lagt fast.