PureGreen Blog

Træforme – er det lykken?

 

Det færdige emmerbrød står endnu i træformene

Jeg har for nyligt fået mig et par træforme. Ja, sådan et par rammer af bøgetræ, som man kan bage brød i. Dem er jeg rigtig glad for, og jeg vil gerne fortælle lidt om hvorfor de er så fede, og hvordan man gør dem klar til brug. Jeg har tidligere bragt en opskrift her på bloggen, som jeg har bagt i formene, nemlig et lækkert emmerbrød, og siden har jeg bagt flere andre lige så lækre brød. De kan altså et eller andet, de træforme dér!

Hvor kommer træformene fra?

Træformene kommer fra bageriet Aurion (og kan selvfølgelig købes hos PureGreen, i kategorien for træforme og andet bagetilbehør). Bagermesteren derfra skriver om dem med stor begejstring, og Claus Meyer anbefaler også helt klart træforme, viser det sig i hans bog “Meyers Bageri” (som i øvrigt er en helt igennem anbefalelsesværdig bog, hvis man synes det er bare lidt sjovt at bage. Og det gør du nok, når du har gidet læse helt hertil). Formene kan sikkert også fås andre steder.

Hvad kan træforme?

Emmerbrødet har fået lov til at køle lidt, og så skal det smages …

Det problem, som træformene forsøger at løse, er at der under hævning og bagning dannes mælkesyre, som angriber metalforme. Det er skidt både for metalformen, og for brødet, som kommer til at smage metallisk. Det sker ikke med træformen. Samtidig er træformen mere “træg” med hensyn til at transportere varmen ind til siderne af brødet, hvilket har en gavnlig effekt. Ofte kan det af den grund være bedre at bage brødet længere ved lavere temperatur. Det kan også af og til være nødvendigt at tage brødene ud af formen de sidste f.eks. 10 min, for lige at få lidt mere styrke i siderne af brødet.

Ud over de mere objektive fordele, altså det med mælkesyren, så synes jeg, helt uden beviser eller teori, at brødet smager bedre. De brød jeg bagte fik ca. 30% længere tid i ovnen, pga. den træghed jeg lige har beskrevet – det er sikkert med at at udvikle mere smag, og måske er det det, der gør tricket? Der er nok flere faktorer. Det er jo heller ikke ligegyldigt hvad man lagrer whisky eller rødvin i … Anyway, jeg tøver ikke med at bringe lidt billeder af mine brød-kreationer her ovre til højre.

Smøring og klargøring

Træformen olieres

Træformen får en gang olie i en plasticpose, hvor det meste luft er suget ud

Inden man kan tage formene i brug, skal de smøres godt i olie. Aurion skriver at de skal pensles i olie 10 gange over en periode på 5 dage. Da jeg havde penslet mine to forme én gang begyndte jeg at overveje hvordan jeg kunne slippe nemmere om ved det. Min løsning blev at hælde nogle deciliter olie i en plasticpose og smide en form i. Derefter sugede jeg så meget luft ud som muligt, og satte en poselukker på, så plasticposen sad tæt om formen, og olien dermed fordelte sig omkring alt træet. Det fungerede fint. Jeg lod det stå nogle dage, og vendte posen med formen i en gang imellem, så de inderste flader kunne blive olieret ligeligt. Jeg efterfyldte med olie på et tidspunkt, for træet suger ganske meget. Men det er jo nok netop derfor det skal smøres meget, mon ikke?

Da jeg havde gjort dette med begge træforme tog jeg dem ud, tørrede dem af med køkkenrulle og lod dem lige stå lidt endnu. De var nu klar til brug. Og jeg havde sparet en del tid med bagepensel i hånd og fedtede fingre.

Selv om jeg allerede har bragt en opskrift på et lækkert brød bagt i træforme, så kan det nu godt være der kommer et par stykker mere med tiden. Det bliver bare noget lækkert brød. Eller også har jeg bare været usædvanlig heldig :-)

 

 

Træforme og nogle andre lækre brød

Her er træformene sammen med et par andre lækre brød :-)