PureGreen Blog

Økologisk kaffe fra JustCoffee – en dejlig test-opgave

Det var en dejlig opgave der blev lagt på mine skuldre, da jeg fik udleveret en stor pose med mindre prøveposer af friskristet økologisk kaffe fra JustCoffee. Opgaven var at smage på de 7 varianter af økologisk kaffe, og give min bedømmelse. For at gøre testen så uvildig som muligt (og for at få den gennemført inden ALT for længe) valgte jeg at inddrage en håndfuld betroede kolleger fra min primære arbejdsplads på et kontor i et større dansk vindmøllefirma. På kontoret har vi en lille eksklusiv klub, “Kaffe-mafiaen”, som i protest mod firmaets kaffesirups-baserede Merrild-automater, laver vores kaffe selv. Og jeg behøver vel ikke nævne at disse gæve mennesker var med på ideen?

Make coffee - not warHvordan tester man økologisk kaffe?

På trods af at der er tale om ingeniører, må jeg indrømme at testen var højest uvidenskabelig. Ja, nærmest fuldstændig subjektiv. Men jeg ved heller ikke hvor spændende det ville være hvis vi havde opfundet en objektiv måde at vurdere kaffe på?

Så ganske simpelt: Vi smagte på kaffen, to forskellige bryg af hver type, snakkede om den, og jeg tog notater og har efterfølgende givet en vejledende karakter. Her må der lige siges lidt om karakterskalaen: Den går fra 1-6. I kaffe-mafiaen drikker vi normalt (som regel økologisk) færdigmalet Café Noir fra Merrild, og den vil jeg placere på et 3-tal på skalaen. 2-tallet tilfalder de fleste billigere supermarkedskaffer, og 1-tallet går til Nescafé og lignende, samt “kaffen” fra kontorets forhadte Merrild-automat. Tallene opad får vi brug for når vi bringer begreber som “friskristet”, “friskkværnet” og andet godt ind i billedet.

Kaffen blev altid kværnet om morgenen og medbragt i små lufttætte plastposer. Brygget i filter med en almindelig kaffemaskine, direkte i termokande. Læs evt. her hvorfor det i virkeligheden er OK trendy.

Bedømmelserne

Las Diosas

Las Diosas økologisk kaffe

Las Diosas-kaffen. “Gudinderne”

Navnet betyder “Gudinderne” og henviser til det kooperativ kaffen er dyrket i, som kun består af kvinder. Kaffen er mellemristet. Efter en lidt for tynd brygning, som dog havde overraskende meget aroma ift. styrken, fik vi lavet en god kande, som havde god syrlighed, men på en mild og ikke generende måde. Aromaen var bemærkelsesværdig i lokalet under brygningen, på en absolut positiv måde. Manglede dog den fylde og “power” som vi er vant til med den lidt mørkt ristede Café Noir. Men aromaen trækker klart op.

Karakter: * * *

Økologisk kaffe fra MEXICO

50g til 1,1l vand gav en dejlig kraftig kaffe med masser af aroma. Bar positivt præg af den lidt mørke ristning (skønt stadig i kategorien mellemristet). Her ramte vi noget der matchede vores fælles præferencer godt. Generel begejstring for denne kaffe. Og en titel der er til at forholde sig til.

Karakter: * * * *

Ethiopien

En ikke så markant kaffe – man skulle lede lidt efter smagsnuancerne, hvor der så til gengæld var spændende og anderledes smage at hente. JustCoffee beskriver selv kaffen således: “Let krydret aroma af skovbund, tørret frugt og bitterchokolade. Den har en frisk syrlighed og en tiltalende smag af bær”. Alt det med frugt og bær kunne vi ikke helt forholde os til, men lidt chokolade kunne vi måske ane. Eller i hvert fald ønske os et stykke chokolade til kaffen.Pedalkraft økologisk kaffe Anderledes økologisk kaffe.

Karakter: * * * *

Pedalkraft

En kaffe hvis største særpræg nok er titlen. Fremstillet af en blanding af kaffe fra flere lande. En OK fyldig kaffe, men uden det store særpræg. Folk tog godt imod den, men uden deciderede jubelscener.

Karakter: * * * *

Mørk Columbia økologisk kaffe

Mørk Columbia

Mørk Columbia

Supergod kaffe i espresso-stil, tydelig smag af den mørke ristning, og masser af aroma. Lige sådan en man ville vælge til mørk chokolade. Den var populær!

Karakter: * * * * *

Lys/mellemristet Columbia

Testens store overraskelse, idet testpanelet generelt er tilhængere af mørkristede kaffetyper, og derfor så lidt skævt til denne pose. Men trods den lyse ristning var der masser af god smag i denne kaffe – bare ikke af de ting vi var “vant til”. Let syrlig og delikat.

Karakter: * * * * ½

Nico Espresso økologisk kaffe

Nico Espresso – dejlig espresso, også brygget på filter!

Nico Espresso

“Brændthed”, bitterhed og styrke – en rigtig god espresso-oplevelse, til trods af at den blev brygget på filter. Burde fin-testes op mod “mørk columbia”, som den minder meget om pga. den mørke stil. Topkarakter herfra!

Karakter: * * * * *

Tillæg – Ravnsort

En kaffe, der ikke var med i prøveposen, men som vi selv har købt og smagt herhjemme, er “Ravnsort”. Meget mørk ristet (“french roast”), så mørk at olien er helt tydelig udenpå bønnerne. Nu kender I efterhånden min præference for mørkristet kaffe og kan nok gætte at denne kaffe scorer pænt. Den får et 5-tal med pil opad, for den lækre, mørke, brændte smag, og fantastiske evne til at passe til et stykke meget, meget mørk chokolade.

Karakter: * * * * *

Afrunding

Den opmærksomme læser har nok opdaget at vi ikke har brugt karakteren 6. Det skyldes at vi ikke kan udelukke at der, ude i verden et sted, findes endnu bedre økologisk kaffe. Hvis du kender til noget kaffe, vi bør teste, eller ligefrem har noget du vil sende os til test, så tøv ikke med at skrive til Helle eller mig (helle@puregreen.dk eller anders@puregreen.dk). Vi kan altid drikke en kop kaffe!