PureGreen Blog

Espressokande eller kaffekoger … hvad og hvorfor?

På vores dejlige ferie til Palma, Mallorca, boede vi i en lejlighed tilhørende nogle flinke Mallorcanere. Lejligheden var veludstyret med alt hvad man havde brug for, i hvert fald næsten, for en enkelt meget vigtig ting var der ikke. Nemlig en kaffemaskine. Eller dvs., der var sådan en af de her moderne apparater som “brygger” kaffe på nogle få sekunder, på kaffe i en lille kapsel. Efter min mening rimelig uanvendeligt, da jeg åbenbart foretrækker kaffen noget stærkere end dem, der har designet maskinen. Til gengæld er kapslerne rigtig dyre. Nå, men så kan man vel bruge en filtertragt og en termokande, lige som vi gør hjemme? Næh, for hjemmet rådede heller ikke over en termokande. Nå, øv, hvad så? Så er der Nescafé, men det er måske også lidt trist at drikke i en hel uge.

Jagten på kaffe fortsætter

Jeg måtte i gang med køkkenskabene igen. Der måtte være noget der kunne bruges. Efter lang tids søgen, og balancerende på en lille skammel for at nå de øverste skabe, faldt mit øje på noget, der på en gang virkede bekendt og en smule fremmed. En Espressokande. Eller en kaffekoger, som nogen vist også kalder den.

Espressokande

Espressokande i aktion.

Her var måske redningen? Jeg har altid været lidt skeptisk overfor sådan et apparat. For det første fordi jeg ikke helt forstod hvordan den virkede. For det andet fordi jeg synes at “kaffe” og “koge” i samme sætning lyder lidt galt. Man skal jo altid sørge for at brygge på vand, der lige har haft tid til at falde lidt under de 100 grader. Nå men her var man jo ligesom nødt til at skubbe sin skepsis til side, og komme i gang. Kaffetrangen var stor, efter en skuffende tynd kop “kapsel-kaffe”, så der var ingen tid at spilde. Vi havde heldigvis malede bønner fra opholdet i et andet hus (med kaffemaskine) ugen før.

Det første møde med espressokanden

Det er pinligt at jeg som ingeniør må sige dette, men jeg skilte kanden ad, tænkte mig lidt om, og var derefter nødt til at google for at forstå hvordan den virkede. Det lykkedes – jeg kan ikke huske hvilken side, men det kunne være denne her. Gå selv ind og se, hvis du er nysgerrig. Hvis ikke, så accepter blot at du skal hælde vand i den nederste del af kanden, kaffe i “tragten” i mindten, skrue den godt sammen, og sætte den på en kogeplade eller gasblus. Når vandet koger, får damptrykket i den nederste beholder vandet til at stige OP gennem filteret, op gennem røret i selve kanden, og ud i kanden. Efter kort tid er al vandet trykket igennem, og kanden begynder at sprutte på samme måde som en alm. kaffemaskine.

Espressokanden er lige begyndt at koge/brygge

Espressokanden er lige begyndt at koge/brygge

Nåmen kan den lave kaffe?

Stor var spændingen selvfølgelig da den første kaffe skulle smages. Og stor var lettelsen, da det viste sig at den var rigtig god. Både denne, der blev “taget” lige efter at den var brygget færdig, og et andet bryg, der kom til at stå lidt efter, med fuldt blus under, og hvor kaffen derfor havde stået og kogt lidt. Superfin kaffe. Og ingen grums i overhovedet. Sådan en kunne jeg godt overveje at købe til hjemmet. Hvis man kan få dem til induktionsplader.