PureGreen Blog

Kæmpebønner fra Kina

kæmpebønner før kogning

Sådan ser kæmpebønnerne ud før iblødsætning og kogning. De er op til 25mm lange.

Jeg havde længe gået og kigget på den pose med “farvede kæmpebønner” fra Biogan, som lå i skabet med den slags. Problemet med bønner og sådan noget er jo, at de lige skal ligge i blød natten over før man kan koge dem, og det reducerer jo mulighederne for at udleve et spontant indfald om at lave noget bønne-baseret nu og her. Men nu lykkedes det altså at se 12 time frem i tiden, så i går aftes fik jeg smidt posens indhold i blød, så jeg kunne koge dem og bruge dem til noget salat i dag.

Iblødsætning og kogning af bønner

Jeg kan for øvrigt se, at der er ved at blive sat spørgsmålstegn ved den minimumstid på 12 timers udblødning, som fødevarestyrelsen har fastsat. Formålet med udblødningen er at nedbryde giftstoffet lektin, som kan give ret voldsomt ubehag, diarre og lignende, men det viser sig at det er kogningen der nedbryder lektin, og ikke udblødningen. Mange professionelle sværger stadig til at iblødsætte bønnerne, men mere for at nedbringe den nødvendige kogetid, så bønnerne ikke bliver så smattede og bløde. Nå, alt det er en helt anden historie, tag og google “iblødsætning af bønner” hvis du vil vide mere. Jeg satte i blød i 12 timer, the old-fashioned way, og så kogte jeg bønnerne ca. 55 minutter – 5 minutter mindre end anbefalet på Biogan’s etiket, men jeg kan godt lide at der er lidt bid i bønnerne. For øvrigt tilrådes det at man venter med at tilsætte salt til kogevandet, til de sidste ca. 5 minutters kogning, for at bønnernes skal ikke bliver hård. Det var jeg ikke klar over, og kogte med salt hele vejen, men måske kunne jeg have undgået at nogle af bønnerne sprækkede i skallen, og dermed blev lidt mindre dekorative?

Kæmpebønner og ernæring

Kæmpebønner i blød

Kæmpebønnerne ligger i blød. Det er jo nærmest kunst.

De fleste er nok klar over, at bønner og linser og den slags er en god kilde til vegetabilsk protein. De farvede kæmpebønner her står ikke tilbage, med et protein-indhold på omkring 20%. Desuden indeholder de godt med kostfibre, og er fattige på fedt. Så særligt hvis du ikke spiser meget kød, er bønner en god ting at få på spisekortet.

En meget simpel salat med kæmpebønner

Jeg kogte jo hele posen, 750 g., så der blev lidt til fryseren – 4 små fryseposer med en portion i hver, passende til en salat eller gryderet. Og så en portion til salaten. Salaten blev rimelig simpel, da tiden og indholdet af køleskabet satte sine begrænsninger. Men den smagte godt:

Ingredienser:

  • Kogte kæmpebønner, ca. 150g før kogning
  • En håndfuld frisk basilikum
  • Saft af ½ lime
  • Salt og peber, evt. kryddersalt
  • Olivenolie
  • Rød snackpeber
  • Et par forårsløg
Salat med kæmpebønner

Salaten med kæmpebønnerne. Smuk og dekorativ.

Bønner, basilikum, limesaft, olie og krydderier blandes sammen og står og trækker ½ times tid, for at smagen kan trække ind i bønnerne. Når bønnerne er klar blandes de med de fintsnittede snackpebre og hakkede forårsløg. Jeg lagde et lag snittet iceberg-salat i bunden for at det skulle knase lidt mere.

Alternativer

Jeg har før haft held med at bruge revet ingefær sammen med bønner. Det ville jeg bare tilsætte olie/lime blandingen og lade det trække med. Det er selvfølglig også altid lækkert at smide lidt Mozzarella i salaten. Og lidt hakkede hasselnødder passer også godt til bønner. Prøv dig frem, men vigtigst af alt, sørg for at bønnerne er synlige og ikke smurt ind i alt muligt, så man ikke kan se det smukke mønster.