PureGreen Blog

Opskrifter med æbler

Årets æblehøst

Årets æblehøst

Af gæsteblogger Mia Mønsted

Æbleflæsk, æblegrød, æbler, æbler æbler.

Æblehøsten er over os og jeg har plukket to klapkasser af de flotteste røde æbler fra min have. De er store uden nævneværdige skader på skrællen, saftige, fulde af smag og det bedste af det hele: ingen sprøjtemidler af nogen slags.

Vi har ikke mulighed for at opbevare så mange æbler, som vores æbletræer har givet. Derfor besluttede jeg gøre noget så æblerne ikke gik til spilde. Jeg tog straks fat i en stor gryde til at lave æblegrød i og en bradepande til at lave en omgang æbleflæsk til aftensmad. Jeg er så uheldig at jeg ikke ved hvilken sort mine æbler er men de smager godt og det vurder jeg er vigtigst. Her i huset elsker vi æbler i maden, og hvad er bedre end æbleflæsk og æblegrød.

Æblegrød

Æblegrød

Til min version af brudepige med slør skal du bruge (Æblegrød):

» 2 kg økologiske æbler (eller så mange som kan være i gryden – resten af grøden kan fryses, hvis du ikke får brugt det hele nu)

» 200 g økologisk rørsukker

» 1 tsk økologisk vaniljepulver eller 1 økologisk vaniljestang

» 1⁄2 l økologisk fløde

» Makroner

Æblerne skæres i mindre stykker og kommes i en gryde, skrællen kan sagtens blive på. Sukker og vaniljen kommes også i gryden og lad det koge til æblerne er møre. Blend grøden til den er ensartet og uden klumper. Lad den køl af. Makronerne knuses let og kommes i bunden af en skål. Dernæst skiftevis et lag af den kolde æblegrød og flødeskum til skålen er fuld. Du kan også med fordel lave små portioner til dine gæster.

Æbleflæsk

Æbleflæsk

Min æbleflæsk i ovnen til 4 personer:

» 2 kg økologiske æbler (eller nok til at fylde en dyb bradepande op)

» Frisk timian

» 2 store økologiske løg

» 24 skiver flæsk fra økologiske frilandsgrise

» Økologisk rugbrød

» Økologisk smør

» Salt

Æblerne skæres i smalle både og kommes i bradepanden sammen med timian og tynde skiver løg. Hvis der er meget fedt på flæsket kan du med fordel forstege det et par minutter på panden. De forstegte skiver flæsk ligges på en rist ovenpå bradepanden. Det hele kommes i en 200 grader varm ovn i ca. 50 min. Vend skiverne af flæsk efter halvdelen af tiden så de bliver gyldne på begge sider.

Server retten med en dejlig skive rugbrød og smør.

Velbekomme :-)