PureGreen Blog

Lav din egen tonicsirup til Gin & Tonic

Gin og tonic med hjemmelavet tonicsirup

Gin og tonic med hjemmelavet tonicsirup

 

Af gæsteblogger Mia Mønsted

Hjemmelavet økologisk tonicsirup – så englene synger!

For nogle måneder siden fandt min mand en artikel på nettet, om hvordan man laver sin egen tonicsirup til den bedste Gin og Tonic. Den vil være perfekt til en dejlig varm sommeraften på terrassen. Han synes det var noget vi skulle kaste os ud. Desværre kunne vi ikke finde kinabark nogle steder i Skanderborg og det satte en stopper for vores projekt. Nu er vi næsten gennem efteråret – vi har endelig fået fat i kinabark og nu er tiden inde til at prøve opskriften af.

Heldigvis kan man jo altid drikke en Gin og Tonic. Faktisk har jeg aldrig kunnet lide denne drink. Jeg har altid synes den var for bitter i smagen. Jeg er mere en rompige. Nuvel, jeg oplever ikke noget nyt, hvis jeg ikke tager springet. Hvordan smager den så? Jo, jeg synes den generelt smager bedre end almindelig tonic. Den hjemmelavede er sødere, mere krydret, kun en smule bitter og har en dejlig friskhed fra citrusfrugten og citrongræsset. Man er naturligvis også selv herre over, hvordan man blander den.

Jeg synes denne fordeling er helt fin:

1 del sirup, 2 del gin og 3 del danskvand.

Husk at røre i glasset. Prøv dig frem og god fornøjelse.

 

Til en liter tonicsirup skal du bruge:

» 4-6 stk stilke af citrongræs, knust (ca. 250 ml) eller 1 spk tørret økologisk citrongræs

» 1 1/2 spiseskefuld kinabark (hele stykker, ikke knust)

» 1 liter vand

» Skal og saft af 3-4 økologiske citrusfrugter (lime, appelsin, citron, grapefrugt)

» 6 knuste økologiske allehånde-bær (eller 1/4 teskefuld stødt allehånde)

» 6 hele tørret økologiske enebær

» 750 gram økologiske sukker

» 1/2 stjerneanis (kan udelades)

» 1 ren flaske med låg der kan rumme 1 liter, skyllet i atmon

Det virkelig smarte ved at lave din tonicsirup selv er, at den kan tilpasses årstiden. Nu fulgte jeg opskriften slavisk, men næste gang vil jeg komme kanel og nelliker i til julen. Derudover vil jeg komme 4 appelsiner i.Du kan også prøve med en stor håndfuld citronmelisse eller ca. 1 liter friskplukkede hybenroseblade.

Fremgangsmåde:

Alle ingredienser bortset fra sukkeret koges i 20 min i en gryde. Sigt de grove dele igennem en si (eller i en stempelkaffekande), og sigt derefter væsken igennem et klæde eller kaffefiltre – filteret bliver hurtigt ‘stoppet’, så det kan være nødvendigt at hælde det endnu ikke filtrerede væske over i et nyt kaffefilter.

Varm væsken op, blandt den med sukkeret, og du har nu tonicsirup.

Vigtigt: Det kan tage lang tid (timer), inden det er løbet igennem klæde/kaffefilter, men det er vigtigt at få tørdelene fjernet. Der skal ikke være rester af kinabark i det endelige resultat. Både æstetisk men også af sundhedsmæssige årsager, da for meget kinin kan give såkaldt kininforgiftning.

Jeg fik Helle fra Puregreen til at skaffe kinabark og de andre tørre ingredienser jeg skulle bruge. (Hvis der er noget specielt du skal bruge til din madlavning og det ikke lige er til at finde på shoppen, så smid en mail til Helle. Hun kan udøve mirakler).