PureGreen Blog

Kamut-brød “Sund Livsstil”

I dag 6/3 starter “Sund Livsstil” messen i Scandinavian Center i Aarhus, og PureGreen er med. Blandt mange andre gode sager vil der blive budt på smagsprøver på et lækkert Kamut-brød. Brødet er med surdej, langtidshævet, og bagt i træform. Her får du opskriften:

Ingredienser:

  • 1 liter koldt vand
  • 10 g. gær
  • 100 g. surdej
  • 25 g. salt
  • 1 kg. kamut-mel (Aurion)
  • 250-300 g. hvedemel

Dejen

Gæren opløses i det kolde vand, og surdej tilsættes. Surdejen kan evt. erstattes med en dl. vand og 5 g. gær ekstra. Salt tilsættes. Melet tilsættes lidt efter lidt, dejen skal være temmelig blød og må gerne klistre til siderne af skålen. Dejen køres på maskine i mindst 15 minutter. Konsistensen er god hvis man kan tage dejen op og lægge den i skålen igen, og den så “flader ud” efter et minuts tid eller deromkring. Hvis man ikke vil bage brødet i forme skal dejen selvfølgelig være mere fast.

Hævning

Træformene smøres på indersiderne med f.eks. rapsolie, og placeres på et stykke bagepapir på “noget der kan være i køleskabet” – bagepladen er ofte for stor. Jeg har et stykke kraftigt pap på ca. 40×45 som jeg bruger til formålet. Dejen fordeles ligeligt i de to forme. Brødene pensles med olie og formene dækkes med husholdningsfilm. Pladen med formene sættes i køle- eller svaleskab et døgns tid (mindre kan gøre det – så skal de have lidt længere tid uden for køleskabet efterfølgende). Når koldhævningen er overstået skulle brødene gerne være hævet til et stykke under kanten af formene. Nu skal bagepapiret med formene på forsigtigt trækkes fra pap-pladen og over på bagepladen. Brødene skal så stå ved stuetemperatur et par timer, til dejen er hævet til kanten af formene.

Bagning

Ovnen forvarmes til 200 grader, og pladen sættes ind på nederste rille. Brødene bages 60-70 minutter. Man kan evt. bruge et stegetermometer – kernetemperaturen skal være 98 grader iflg. Aurion. Skorpen bliver kraftig – hvis man ønsker lidt tyndere skorpe kan man lægge alu-folie over formene den sidste halve times tid.

Afkøling

Når brødene har bagt færdigt tages de ud af formene med det samme, og afkøles på en rist. Det er en god ide at løsne brødet fra formen hele vejen rundt med en paletkniv ell. lign. Det er normalt ganske let at få brødene ud. Så er der kun tilbage at væbne sig med tålmodighed til brødene er kølet nogenlunde af, så man kan skære første skive og smage det fantastisk lækre brød!

kamut-brød

To lækre nybagte kamut-brød klar til at tage på messe i Scandinavian Center i Aarhus.