PureGreen Blog

Kage med kokospalmesukker

Her i familien har vi tit bagt en “chokoladekage”, altså ikke en rigtig med chokolade, men med kakao. Igennem flere år har det faktisk nærmest været den eneste kage børnene kunne lide, så der er lavet mange varianter og udformninger (og enkelte deciderede bygningsværker og fartøjer) af denne kage. Opskriften “holder” fordi kagen bliver god og saftig, og holder sig saftig i mange dage. Men i dag var tiden så kommet til at modernisere opskriften lidt. Med kokospalmesukker og andet godt!

Kokospalmesukker, muscovado-rørsukker og grahamsmel

Ændringen bestod i at skifte sukkeret (alm. hvidt sukker) ud med kokospalmesukker og muscovado-rørsukker i forholdet 2:1. Men hvad er nu det for noget kokospalmesukker? Rent teknisk, så fremstilles det ved at tappe blomstersaft af kokospalmetræet , koge saften ind og køle den ned til den bliver fast, og så granulere den. Sukkeret smager karamelagtigt – det er sådan noget lidt farin-agtigt noget. Sundhedsmæssigt er det bedre end almindelig sukker og endda almindelig rørsukker, idet det glykæmiske index er næsten det halve af alm. rørsukker (ca 35 mod ca 65). Det lave glykæmiske index gør at blodsukkeret påvirkes mindre ved indtagelse.

Nåmen det virker jo som noget godt sukker at bruge. Vi havde også noget muscovado-rørsukker, og selv med et lidt højere glukæmisk index kunne vi ikke lade være med at bruge det, da det jo smager rigtig godt (måske nogen kender det fra f.eks. kaffe-specialiteter?). Almindeligt hvedemel kan man som regel godt skifte delvist ud med groft mel uden at gøre kagen til et brød, så halvdelen af melet blev skiftet til grahamsmel.

Opskriften i sin helhed

Så alt i alt hedder opskriften:

  • 100 g. blødt smør.
  • 2 dl kokospalmesukker
  • 1 dl muscovado rørsukker
  • 2 æggeblommer
  • 1½ dl hvedemel
  • 1½ dl grahamsmel
  • 2 spsk kakao
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniliesukker
  • 1½ dl. kogende vand
  • 2 piskede æggehvider

Smør og sukker piskes godt sammen. De to æggeblommer piskes i 1 ad gangen. De tørre ingredienser blandes sammen og blandes i. Når det er godt blandet, kommes det kogende vand i, og der røres igen godt. Til sidst vendes de stiftpiskede æggehvider forsigtigt i dejen.

Dejen hældes i en bradepande ell. lign og bages i 50-55 min. ved 75 grader.

Den næsten færdige kage med kokospalmesukker, inden pyntning. Vi fik ikke lige taget et billede af den efter pyntning – med blå glasur og pink pyntekugler, efter vores 5-årige datters design :-)

Kagen blev rigtig lækker, og de specielle sukkertyper gav den en særlig god lidt karamelagtig smag. Grahamsmelet bemærkede man nærmest ikke, det bidrog bare stille og roligt til at gøre kagen lidt mere sund.

Kagen kan selvfølgelig pyntes efter lyst og temperament. Velbekomme!