PureGreen Blog

Fine brød af økologisk emmer, hvede og ølandshvede

Emmer-mel fra Aurion

Den store pose med emmer-mel, i godt selskab.

Fine brød af økologisk emmer, hvede og ølandshvede

Hvad er emmermel dog for noget? Det er simpelthen en gammel kornart ligesom enkorn, spelt og kæmpedurum. Man mener, at enkorn og emmer har været dyrket dyrket i Gotland lige siden yngre bronzealder og indtil først i 1960’erne.

I bageriet Aurion føres de omtalte 4 gamle kornarter og de dyrkes i Danmark. Emmeren har et meget højt proteinindhold og en rigtig god bageevne. Den giver et mørkt brød med en meget karakteristisk smag, meget anderledes end andre kornarter, – og så er det jo sjovt at blande den med hvidt/lyst mel :-)

Også lige lidt om ølandshvede: det er en “ny” gammel sort fundet i 1998, og den er nært beslægtet med spelt. Men den har højere protein- og glutenindhold end de andre gamle hvedesorter…og det er Claus Meyers yndlings mel :-)

Dette brød har bagenissen helt selv fundet på:

Det er bagt af to portioner dej:

To-farvet brød med emmer

Det færdige to-farvede brød. Lækkert og flot.

1. portion : ½ liter lunken vand, 12 gram gær, ca. 800 gram (måske mere, men dejen må ikke være for tung) hvedemel, 2 tsk salt, lidt olivenolie. Dette røres godt og stilles til hævning.(Og brødet bliver bedst med lang hævetid på et køligt sted).

2. portion: ligesom den første, men her er melet erstattet af 1/3 groft ølandshvede og 2/3 emmermel.

Når portionerne er hævet til godt og vel dobbelt størrelse, rulles de ud, lægges oven på hinanden og formes nu til en lang roulade, der kan deles i tre stykker, som lige passer til bageformene.

Brødene hæver igen og bages i ca. 35 min ved 200 grader.

GOD FORNØJELSE OG GLÆDELIG JUL…