PureGreen Blog

Emmerbrød – i træform og i hævekurv

emmerbrød i hævekurv

Emmerbrødet før hævning, i den meldryssede hævekurv

Fra Hedvig Jørgensen i Skyum i Thy (som tidligere har skrevet her på bloggen) har vi modtaget denne opskrift med billeder. Det er et lækkert emmerbrød, der kan bages enten med hævekurv på stenplade, eller i træform. Det kan givetvis også bages på mere konventionelle måder, hvis man ikke lige har træform eller hævekurv og stenplade i køkken-sortimentet. Ordet er Hedvigs:

Opskriften på emmerbrød i træform og hævekurv

Dejen:

  • 7 dl koldt vand
  • 15 gram gær
  • ca 2 dl surdej
  • 600gram fuldkorns-emmermel
  • 400 gram øko hvedemel
  • 20 gram salt
emmerbrød i træform og hævekurv

Begge brød efter 24 timers koldhævning, snart klar til at komme i ovnen

Hæver ca 24 timer i f.eks. et meget koldt værelse. Derefter hældes den ud på et meldrysset bord og deles i to stykker…så kan både hævekurv og træform afprøves. Dejen hæver til kanten (ca 2-3 timer). Inden bagningen sættes en bagesten i ovnen ved 225 grader. Når den er varm vendes det hævede brød ud på en meldrysset bagespatel og lempes forsigtigt over på bagestenen, som også er drysset med mel (durum er godt). Bages ca. 30 min.

Brødet i træformen bages ved 200 grader i 30-40 min…og da jeg er så heldig at have to ovne i mit komfur, klarede jeg begge brød på én gang. Hævekurv-brødet bliver sprødt og lækkert, træform-brødet bliver saftigt og lækkert.

 

 

færdige emmerbrød i træform og hævekurv

Begge de to emmerbrød er færdige – det ene mere sprødt, og det andet mere saftigt – men begge super-lækre.