PureGreen Blog

Emmerbrød med hvedekerner – bagt i bøgetræsrammer

Færdigt emmerbrød

Det færdige emmerbrød, lige til at sætte tænderne i.

Mit første eksperiment med mine nye bøgetræsrammer fra Aurion, var dette lækre emmer-brød, med hele, bløde hvedekerner. Jeg vil senere skrive mere om de her bøgetræsrammer (også kaldet træforme), der er rigtig gode at bage med. Bl.a. om hvordan man forbereder dem til brug, hvilket er et halvstort projekt. Men nu nøjes vi lige med opskriften på emmerbrødet, som er rigtig lækkert, og kan bruges på samme måde som et rugbrød. Smagen er helt sin egen pga. emmer-melet, men grovheden, farven og de mange kerner minder om rugbrød.

Til 2 bøgetræsrammer (eller anden type form) bruges:

  • 6 dl vand
  • 10 g gær
  • Emmerbrødene i bøgetræsrammerne

    Emmerbrødene før efterhævning

    2 tsk salt

  • ca. 600g emmermel
  • ca. 300g hvedemel
  • 1 skvæt olie
  • 2 dl hele hvedekerner
  • 1 håndfuld solsikkekerner

Hvedekernerne skylles grundigt og koges i ca. 50 min, så de er næsten møre. Køles af inden brug.

Der er ikke så mange overraskelser i at lave selve dejen. Gær opløses i vand, salt + olie i, kogte hvedekerner og solsikkekerner i, og derefter æltes melet ind i dejen lidt ad gangen. Lad det gerne køre min. 10 minutter i røremaskinen. Dejen skal være meget blød, blødere end til fritstående brød.

Dejen stilles til hævning et køligt sted i en 2-3 timer, hvorefter den fordeles i de to rammer/forme og glattes med en ske med lidt vand. Drys evt. lidt sesamfrø, birkes, eller Chia-frø på toppen. Brødene hæver yderligere en times tid tildækket, og sættes derefter midt i en 180 grader varm ovn. Det må ikke hæve længere op end et par cm. fra kanten af rammen.

Kernetemperatur i brødet

Kernetemperaturen i brødet skal være 98 grader C. Den blev vist 100, og her er den faldet lidt igen :-)

Med bøgerammerne er bagetiden længere end normalt, så brødene skal have ca. 1 time i ovnen. I andre forme vil jeg gætte på de skal have en 40 minutters tid. Er man i tvivl kan man bruge et stegetermometer. Iflg. Aurion skal brød som dette have en kernetemperatur på 98 grader!

Når brødene er færdige tages de straks ud af rammerne/formene og dækkes med et viskestykke.

Velbekomme.