PureGreen Blog

Burgerboller på grill

Burgerboller på grill

Burgerbollerne på den varme bagesten, netop færdige

Når man snakker om at grille burgere, vil de fleste nok tænke at man griller bøfferne, og så bager burgerbollerne i ovnen. Eller henter dem nede hos købmanden. Men har man en bagesten til sin grill kan man lave nogle endda meget lækre burgerboller på grillen, og det er overhovedet ikke besværligt. Vi har netop anskaffet os en gasgrill, og det er en meget stor fordel, da man nemt og hurtigt kan regulere temperaturen. I denne artikel antager jeg at du har både gasgrill og bagesten, men med en kulgrill og lidt ekstra mod kan det også lade sig gøre! Jeg har hørt om folk der bruger en haveflise til bagesten, men det har jeg ikke afprøvet!

Burgerboller med erfaring

Generelt når man skal bage i sin grill, kræver det en god fornemmelse for hvordan ens grill opfører sig mht varmefordeling – eller med andre ord, erfaring! Og det er svært at have lige fra starten :-) Det kan du f.eks. se bevis på her – det er mit første forsøg på at bage et brød i grillen. Så for at du ikke skal ende med sådan et resultat, vil jeg forsøge at videregive lidt af min erfaring her.

Brændt grill-brød

Første forsøg på grill-brød – lidt well done!

Den omtalte erfaring siger mig, at man skal holde grillen på omkring 200 grader – i alm. ovn ville jeg nok have givet dem 250, men da høj temperatur er lig med meget undervarme i sådan en grill, så er 200 et godt kompromis. Bagestenen lægges i grillen fra starten, og grillen varmer op på laveste indstilling i et lille kvarters tid. Det er bedst for bagestenen at varme lidt langsomt op.

Burgerbolle-dej

Burgerbollerne er lige kommet på grillen

Burgerbollerne er lige kommet på grillen

Nåmen der skal jo også noget dej til sådan nogle burgerboller. Jeg har fået meget gode resultater med følgende:

  • 3 dl vand
  • ½ pakke gær
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk olivenolie
  • 100 g durumhvedemel
  • ølandshvedemel til konsistensen er god.

Ølandshveden kan selvfølgelig erstattes med alm. hvede hvis det skulle være, men det smager nu godt med ølandshvede (se evt. udvalget af lækkert økologisk mel fra Aurion, i shoppen)! Dejen hæver i løbet af en times tid eller halvanden.

Bagning af burgerbollerne

De færdige burgerboller

De færdige burgerboller køler af inden de skal spises

Når man former burgerbollerne kan man med fordel rulle dem i durummel, så bliver de nemme at håndtere på bagestenen, og de kommer til at se rigtig godt ud. Når burgerbollerne er klar, tager man dem med ud til grillen på en tallerken eller bakke, og så smider man dem hurtigt på bagestenen. Tryk dem evt. lige lidt flade. Luk grillen og vent. Se hvordan de ser ud i bunden efter 5 og 10 min. Hvis de bliver lidt mørke kan man jo bare vende dem! Jeg gav mine alt i alt små 20 minutter, fordelt med 10 på hver side, så var de rigtig lækre. Mens de lige kølede lidt af, kunne man jo så grille et hold bøffer, og drikke et glas hvidvin (rødvin kan bestemt også bruges), mens børnene gjorde salat, ost og andet tilbehør klar. Et dejligt måltid!

Grill og hvidvin

Så skal der steges bøffer, og ventetiden kan fordrives med et glas hvidvin.