PureGreen Blog

Træforme til Grøn Festival i Økologiens Have

På trods af at vejrguderne havde valgt lige præcis denne søndag imellem en næsten uendelig række af dage med godt vejr, til at levere lidt regnvejr på, havde vi en dejlig dag i Økologiens Have i Odder, til Grøn Festival. Vi ved selvfølgelig ikke hvor mange flere der var kommet, hvis det nu havde været høj sol, men vi tror at folk der holder af økologi også holder så meget af naturen, at de er i besiddelse af tøj der egner sig til både den ene og den anden type vejr. Og ikke er bange for at bevæge sig ud, selvom det drypper lidt. Så først og fremmest tak til alle de fornuftigt klædte folk der trodsede regnen og mødte op. Og så regnede det jo heller ikke hele tiden …

Første gang som udstiller til Grøn Festival

Klar til øko-festival

Helle er i gang med at sætte op til årets Økologiske Festival i Odder

Grøn Festival i Odder er et tilbagevendende arrangement, men det var første gang at vi fra PureGreen var med. Helle og jeg fik talt med rigtig, rigtig mange mennesker om alt muligt indenfor økologi, bæredygtighed, miljø og selvfølgelig produkter, men jeg vil i denne artikel koncentrere mig om det jeg beskæftigede mig mest med, nemlig brød. Ikke bare brød, men økologisk koldhævet surdejsbrød bagt i træforme.

Træforme og brød med til festival

Når man har 9 kvadratmeter at udstille på, og over 2000 varenumre i butikken, er man nødt til at starte med en længere udvælgelsesfase, når man skal på udstilling. Udover en række meget sæson-aktuelle ting som f.eks. havtorn-produkter, var træformene et oplagt valg at tage med. De er populære, og med god grund. Og så kunne man jo demonstrere deres fortræffeligheder ved at bage et par rigtig gode brød, og servere dem som smagsprøver. Så vi var meget tidligt oppe søndag morgen og sætte et par dejlige træforme med en god langtidshævet dej i ovenen, så brødet kunne være færdigt, og vi kunne være i Odder kl. 9. Opskriften tager vi lige med det samme:

  • 1 l. vand
  • 1/8 pk. økologisk gær.
  • Et par dl. surdej på rugmel (vores er fra Aurion)
  • 30 g. salt
  • 2/3 Kamut-mel og 1/3 alm. hvedemel (begge fra Aurion)
Koldhævet dej

Dejen er ude af køleskabet efter 24 timer og klar til ovnen.

Mht. mængderne på mel må jeg være svar skyldig – jeg hælder kamut i til dejen minder om en tynd grød, og efter et kvarters tid i maskinen tilsætter jeg hveden til dejen får lidt mere krop, men stadig er rimelig blød (den skal jo i forme). Herefter køres igen ca. 5 min. Dejen skal næsten “flade ud” i formene, men ikke helt.

For lige at få starten med også, så opløser man gæren i det kolde vand, tilsætter surdejen, rører godt, tilsætter salt og begynder herefter mel-tilsætningen lidt efter lidt.

Når dejen er klar hældes den i to træforme, som er placeret på bagepapir – og fordi de skal i køleskabet lige om lidt, så sætter jeg bagepapiret på et passende stykke pap, der kan være i køleskabet (modsat bagepladen). En lille bakke eller skærebræt kan garanteret også bruges. Man skal bare kunne trække bagepapiret (med formene på) over på en bageplade når formene kommer ud af køleskabet igen!

Jeg lod dejen stå i køleskabet ca. 24 timer, og på det tidspunkt var den hævet op næsten til kanten. Hvis den er et par cm. under er det en god ide at tage brødene ud i stuetemperatur i et par timer, så gær/surdej lige kan blive aktiveret yderligere.

Brød ude af formene

Færdige brød, frisk fra træformen

Så kommer pladen med formene i ovnen ved ca. 220 grader, og brødene er færdige efter lige knap en time. Efter min erfaring kan det svinge en del efter hvor meget dejen er hævet – det virker som om at en dej med meget luft i hurtigere bliver de nødvendige 99 grader i centrum. Prøv evt. efter måske 45 min. at stikke et stegetermometer i centrum, og check. 98-99 grader, så er brødet klar, ikke før.

Det var, i ikke helt kronologisk rækkefølge, opskriften. Hvordan blev det så, og hvad syntes folk om smagsprøverne? Og hvad snakkede vi med “brødfolket” om? Ud over træforme, selvfølgelig?

Brød fra træforme som smagsprøve

Brødet blev rigtig godt. Saftigt, med en god sej krumme, og den efterhånden velkendte skorpe der er sprød på én måde i toppen og en anden, og endnu lækrere måde, i bunden. Det er det her med at formene står direkte på pladen, og olien fra formene siver ned så bunden næsten bliver stegt i olie .. det giver en ubeskrivelig lækker knasende bund. Smagen af kamut er helt enestående – lidt sødlig i forhold til andre meltyper, og ellers bare helt sin egen. Og det får mig til at tænke på specielt to kommentarer jeg fik fra besøgende der smagte på brødet:

“Det får mig simpelthen til at tænke på min barndom”

og

“Det var sådan sigtebrødet smagte i min barndom”

Smagsprøver

Små lækre stykker brød til smagsprøve. Der blev fyldt op mange gange.

Jeg tror ikke det var aftalt spil, der var flere timer mellem de to besøgende. Men jeg synes det er ret stærkt, at et brød sådan kan vække minder frem – gode minder, må vi håbe – så mange år efter (begge de to besøgende havde i hvert fald passeret de 60). Det var i hvert fald den største ros jeg synes vi fik i løbet af den dag. Men ikke den eneste. Langt fra.

Snak om brød og mel og grej

Ellers fik vi jo bare en masse gode snakke om brød og bagning (og en masse andet, men det var mest Helle) – det er rigtig sjovt at høre om hvordan folk gør tingene forskelligt rundt omkring, hvilke teknikker de har forelsket sig i, hvordan de ser på meltyperne, hvad udstyr de bruger, og om det er Hr. eller Fru. – eller begge – der bager. Det er faktisk ret tit Hr., men det kender vi jo også herhjemmefra.

Den sidste herre jeg snakkede med, som virkede meget velbevandret i bagningens kunst, og som nævnte at han godt kunne have en “proces-tid” på over 60 timer for et brød, var stor fortaler for den meltype der hedder Manitoba. Den er også prist i høje toner af Meyer, kan jeg huske. Og det allerbedste er, at Helle i sidste uge købte et par poser af den hjem til mig – så den kommende weekend skal jeg måske slå rekord i lækkert brød? Det bliver nok i træformene igen. Eller skal det være på stenplade denne gang? Hmm, der er meget man skal tage stilling til.

P.S. Aarhus Stiftstidende var lige forbi også. Se artiklen på http://stiften.dk/odder/folkevandring-i-det-groenne . Der er sågar et fint billede af Helle og træformene – og brødet! – hvis man klikker på den rigtige “miniature” oppe til højre i artiklen.

Besøgende

Der var dejlig mange besøgende, så de to hele brød holdt kun de to første timer.

 

 

Helle Kloster

Helle er her ved at være klar til det store økologiske ryk-ind