PureGreen Blog

Økologi og kvalitet

Er økologi lig med kvalitet?

De fleste mennesker forbinder nok automatisk de to begreber økologi og kvalitet. Og formentlig med en vis ret, hvis man antager at de, der beskæftiger sig med økologisk dyre- og planteavl gør det ud fra en idealisme og en kærlighed til det, de producerer, som udmønter sig i kvalitetsprodukter i den sidste ende. Betyder det så, at man ikke behøver bekymre sig om kvaliteten, når man køber økologiske varer? Det mener jeg bestemt man behøver. Selvom økologiske varer har en generelt høj kvalitet, er der stadig forskel.

Supermarkeds-økologi

Før vi overtog PureGreen webshoppen, købte vi de fleste af vores økologiske varer i supermarkeder. Det var ganske tilforladelige varer, der som regel virkede bedre end de ikke-økologiske modparter. Men supermarkederne er jo i sagens natur meget konkurrenceprægede, og der er grænser for, hvor meget dyrere økologi må være, når det ikke-økologiske produkt står på hylden ved siden af og frister. Og uden at nedgøre den gennemsnitlige danske forbruger, så er der mange der “lader sig nøje” med at en vare er Ø-mærket – og tænker, som jeg lige har argumenteret for er helt rimeligt, at så er kvaliteten nok i orden. Supermarkederne vælger derfor med et meget godt øje til prisen, og kvaliteten kommer tit i anden række.

Professionel økologi

Kvalitetsforskellen på “supermarkeds-økologi” og det man lidt højtravende kunne kalde “professionel økologi“, gik for alvor op for os da vi stiftede bekendtskab med vores nuværende hoved-leverandør Biogan. Vi prøvede mange af varerne, og blev gang på gang overraskede over, hvor meget bedre varerne var, end det vi var vant til. Nogle eksempler:

  • Mel fra Aurion der giver fantastisk smagfulde brød med “gods” i
  • Bulgur, som jeg troede var kogt med bouillon – det var det ikke.
  • Pasta med en rigtig lækker konsistens, ikke så følsomt for overkogning.
  • Bastogne-kiks, bedre end originalen fordi de ikke var så overdrevet søde.
  • Olier, der bare smager bedre.
  • … og der dukker flere eksempler op hver dag.

Økologi i høj kvalitet

Vi tænkte lidt over hvorfor det mon bare var så gennemført godt alt sammen, og svaret skal findes i Biogans “normale” kundekreds. Biogan leverer hovedsageligt til catering-virksomheder og special-butikker. Hvad har de to grupper til fælles? Jo, det er afgørende for dem, at det de fremstiller/sælger virkelig er lækkert og kvalitetspræget, ellers gider folk ikke handle med dem. Det er ikke nok at der er et Ø på pakken. Særligt for catering-firmaernes vedkommende – de bliver i sagens natur direkte bedømt på deres forarbejdede produkter, og hvis råvarerne ikke er tip-top bliver resultatet det heller ikke.

Derfor har Biogan rigtig gode varer. Og de har rigtig mange at vælge mellem. Og heldigvis kan vi som “almindelige” forbrugere også få glæde af dem. Og ofte endda til priser der ligger tæt på det, man giver for “supermarkeds-økologien”. Det virker som en god deal :-)